lauantai 17. marraskuuta 2012

Linnunpöntöt


Tämmöttii me väsäiltiin tänä viikonloppuna :) Jostain sain jo kesän lopulla ajatukset, että meidän pitäisi tehdä meidän mökkitontille muutama linnunpönttö pikkulinnuille. Mutta koska pöntöt suositeltiin tehdä vasta alkutalvesta tai varhaiskeväästä niin jätettiin niiden teko hieman myöhemmälle näin marraskuulle. Toki asiaan ehkä hieman vaikutti myös meidän oma muutto paikkakunnalta toiselle jonka myötä mökkimatkakin kasvoi 130km:stä  300km:iin.

Mutta tässä vähän päivän puuhasteluja. Kaikki alkoi aihiosta :)


P naulasi neljä laudan pätkää putkiloksi ja putkilo sahattiin sitten halutun mittaisiksi paloiksi.


Tässä vaiheessa kamerasta loppui akku, joten kuvien otto sai odottaa seuraavaan päivään :) Perjantaina saimme 4 pönttöä valmiiksi, yhden avopöntön västäräkille ja kolme eri kokokoista umpipönttöä muille pikkulinnuille.


Lauantaina laitoimme heti ensimmäiosenä nuo neljä jo tehtyä pönttöä puihin kiinni ja jatkoimme sitten uusien tekoa. Ärräpäiltä ei kuitenkaan päässyt säästymään tälläkään kertaa kun pönttöjä ähellettiin paikoilleen :) Mutta lopuksi kaikki pöntöt löysivät oman kotipuunsa :)

P:n nikkaroidessa pönttöjen kattoja ja pohjia filmivanerista minä viilasin pönttöjen lentoaukot oikean kokoisiksi.


Sillä aikaa kun me aherreltiin pönttöjen kimpussa asensi isä serkkuni kanssa pihavaloja mökin pihaan. Muutama katkennut sähkökaapelikin tuli korjattua :)



Loppujen lopuksi saimme valmiiksi 7 erikokoista pönttöä (kolmea eri mallia) ja kaikki on nyt ripoteltu ympäri tonttia. Toivotaan, että osasimme etsiä pöntöille sopivat paikat ja joku ne kelpuuttaisi kodikseen :)

Ennen kotiin lähtöä P bongasi vielä meidän rantavesiin uineen joutsen poikueen ja täytyy sanoa etten ole vielä koskaan nähnyt noin isoja joutsenia joilla on vielä poikasen höyhenpeite! Upean näköisiä :) Ei oel tainnut joutsenillakaan vielä olla mikään kiire lämpöisempiin vesiin. Tänäänkin asteita oli kuitenkin se +7 vaikka eletään jo marraskuun puoliväliä. Kahden jälkeen sitten lähdimme köröttelemään takaisin Keski-Suomea kohti. Kiva touhuviikonloppu ja kaikki tarvittavat tuli tehtyä niin kuin oli suunniteltukin :) Myös kukkapenkki sai risupeitteen :)


Hyviä viikonloppuja kaikille ja palataan taas seuraavalla kerralla asiaan :)

Tyrnien poimintaa ja kuivatusta

Syyskuun lopulla kävimme poimimassa hieman tyrniä talven varastoihin ja isän varoitteluista huolimatta en osannut edes arvata miten vähän marjaa oli tullut viime vuoteen verrattuna. Muistatteko? Tässä viime vuoden kuva:


Ja tässä sitten tämän vuoden kuva! Ja puskasta ei ole vielä poimittu marjoja yhtään!!


Joten kolmen ison, siis miehen korkuisen puskan marjat olivat yhteen kerättyinä näinkin runsaan näköiset :)


Parin tunnin poiminnan jälkeen minulla oli kuitenkin koossa n. 1,5 litraa marjoja ja se sai riittää tältä erää. Tällä kertaa meinaan poimin marjat yksin ja käsin. P oli auttelemassa tavan mukaan taas isää villojen laiton kanssa :) Kotiin päästyä laitoimme marjat uunin pellille ja uuniin ja 8 tunnin kuivatuksen jälkeen (50astetta) tyrnit olivat vihdoin kurtistuneet rusinoiksi :) Ja koko asunto tuoksui todella vahvasti tyrnille :)


Noita kuivattuja tyrnejä olen nyt sitten laittanut aamujugurttiin ja huomaan ettei ne aiheuta samanlaista ihottumaa kuin vahva mehu, jossa on monen kymmenen tyrnimarjan mehu. Toimivaa ja tämän taidan toteuttaa uudestaan myös ensi vuonna :)

Kukkasipulien syysistutus :)

Syyskuun alussa en malttanut olla ostamatta alennuksessa olevia kevät kukkien sipuleita. Halusin kokeilla laittaa mökin saunan edustan kivikukkapenkkiin muutaman varhaisen kevätkukan ja niin kaupasta kainaloon tarttuikin pussi krookuksia, pussi helmilijoja ja pussi punaisia tulppaaneja :)


Penkki sai muutenkin vähän kohennusta ulkonäköönsä ja asettelin kiviä hieman enemmän ryhmiin ja syvensin kukkapenkkejä.



Sillä aikaa kun itse olin kukkapenkin kimpussa autteli P isää laittamaan kattovilloja. Toivotaan, että keväällä on vastassa värikäs kukkameri sitten saunan edustalla :)

Huvilakauden päättäjäiset 25.8.

Nämä kirjoitukset tulevat nyt vähän myöhässä ja kaikki kerralla peräkanaa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan :)


Elokuun lopulla tavan mukaan mökillä pidettiin huvilakauden päättäjäiset. Ilta oli kaikin osin edellisistä poikkeava jo pelkän sään puolesta. Ja nyt tontilla on mökki jossa pystyi kestittämään juhlavireraita :) Ilma oli mitä ihanin koko päivän ja aivan iltaan saakka. Leutoa ja lämmintä. Söimme, saunoimme ja seurustelimme. Rohkeimmat kävivät jopa uimassa :)

Päivällä yksi pienemmistä vieraista sai elämänsä ensimmäisen kalan.


Illasta sytytimme ulkotulet ja kynttilät luomaan tunnelmaa :)


Pimeän tultua pääsimme sytyttämään pitkästä aikaa ison kokon rantaan. Tätä ei ole voinut tehdä moneen moneen vuoteen kovien tuulien takia. Ja miten ihana oli seurata tulenroihussa eri puolilta rantaa taivaalle ammuttavia ilotulituksia :)


Aivan ihana päätös kesäkaudelle upeine ilmoineen ja iloisine vieraineen. Kiitos kaikille kovasti tunnelman luomisesta :)