maanantai 25. heinäkuuta 2011

Terassin pohja osa I

Tällainen ihana poutainen sää meitä odotti lauantaina puolilta päivin kun saavuimme mökille terassin pohjan tekoon :)

Sää oli todella paahteinen, ei tuulta ja lämpötila oli varmasti reilu +25 astetta.. Terassin tukitolppien kaivaminen kiviseen maahan ei tällaisessa helteessä ollut kovin puhtoista hommaa... :)


Lämmin ilma enteili tietenkin ukkosta ja taivaan rannasta jo alkoi uhkaavasti nousemaan ukkospilviä...


Jatkoimme kuitenkin ahkeroimista ja valmiisiin kuoppiin alettiin laittamaan sementtiä pohjalle...



Ja tällainen siitä sitten tuli valmiina... Sementtiä ja kuopantieltä kaivettuja kiviä tueksi....


Ukkonen painoa jo melkein suoraan päällä ja tummat pilvet täyttivät taivaan.... sadetta vaan ei vielä näkynyt...


Ja kuopat täytyyivät sementistä samaa rataa kuin P heilutteli lapiotaan... Työt kuitenkin keskeytyivät ennen aikojaan ukkosen jyrähtäessä päälle...


 koitin ottaa salamoista kuvia, mutta täytyy myöntää että reakointi aikani oli naurettavan hidas ja lopuksi päädyin laittamaan kameran kuvaamaan tiettyyn kohtaan ja muutama hieno salama videolle ikuistettiinkin... videon lisään tähän vähän myöhemmin kun paikalle tulee osaavempia käsiä :) Tässä vielä muutama kuva sateisesta kelistä joka pysäytti lauantai päivän työt....



lauantai 2. heinäkuuta 2011

Juhannus osa II

Ensimmäinen yö uudessa teltassa raikkaan ilman ympäröimänä sai meidät nukkumaan pitkälle aamuun... Hyvissä ajoin kuitenkin jo ennen puoltapäivää kömmimme ylös teltasta :) Aamu oli aurinkoinen, vaikkakin mereltä alkoi nousemaan hienoista usvaa...


Ukkonen jylisi myös vahvasti ihan päämme päällä ja taivaan rannasta nousi tummempia pilviä... sadetta vaan ei koskaan tullut ja tuotapikaa sääkin alkoi seljetä.


Innostuin vähän askartelemaan, kun sain idean saunaeteisen oviaukkoon laitettavasta "helminauhoista". Nuo nauhat tosin olisivat puuta. P sahasi minulle pieniä pyöreitä puunpaloja ja porasi aina kaksi reikää jokaiseen palaan. Minä sitten kokosin paloja yhteen nauhaksi siimalla ja täytyy myöntää, että siitä tuli tosi kivan näköinen :) Tosin siiman pujottelu oli melko hidasta enkä kerennyt tekemään kuin yhden nauhan valmiiksi..


Tämä terhakka västäräkki sirkutti ja lenteli koko päivän meidän perässä aina sellaiseen puuhun mistä se näki meidät esteettä. Liekö olisi ollut pesä jossain lähellä kun niin suojelevainen oli :) Koitettiin kyllä rauhoitella sitä, mutta eipä se puheista paljon piitannut.


Ruoaksi laitoimme taas jo melkein perinteeksi tulleet vihannespussukat ja porsaan sisäfilettä uusien perunoiden kera. Muurikka sopi täydellisesti viime kesänä tehtyyn grilliin joten ruokien valmistus oli tosi vaivatonta ja helppoa. Vihannes pussukoissa on bataattia, kesäsipulia, lanttua, porkkanaa ja valkosipulia. Tällä kertaa tuoretta basilikaa ei ollut kaupassa, joten se jäi pois matkasta.



Ruokaa valmistaessa P laittoin jo saunapuut valmiiksi ja kantoi vetet saunaan, näin sauna olisi sitten valmiina heti kun haluaisimme alkaa saunomaan. Ruoan jälkeen päätimme lähteä vähän soutelemaan ja koittamaan kala onnea.... ja olihan sitä onnea vaikka kalat olikin vielä hirmu pieniä :)



Hurjan onkireissun jälkeen siirryimme viimeistelemään saunaeteistä. Uudet kynttilät tuovat aivan uudenlaista tunnelmaa saunatilaan.


Maalattu vanha tuvanpenkki pääsi paikoilleen ja vanhan uunin pankon päälle laittelin vielä muutaman punaisen kynttelikön. Kuvassa oikealla näkyy myös tuo ensimmäinen puupaloista tehty nauha :)


Anopilta saadut kynttilän pidikkeet sopivat hirsiseinälle kuin nenä päähän. Itse lasiosan ostin prismasta.


Tässä vielä lähikuva vanhan uuninpankon päällä olevista kynttilöistä ja pesuvadeista...


Saunaa valmistellessa mereltä alkoi nousemaan todella vahva usvapeitto ja samalla myös ilma hieman viileni.





Lopuksi usvasta ei erottanut enää edes rantakiviä... Olin päivän aikana myös saanut luultavasti jalkoihini kylmää, koska selkäni alkoi oireilla illasta aika pahoin. Saunomisen jälkeen päätimme yhtäkkiä kerätä kimpsut kasaan ja lähteä kotiin lämpöiseen sänkyyn nukkumaan.


Ihana viikonloppu kuitenkin vaikka se päivää ennen loppuikin. Tontilla yöpyessä kerkeää näkemään paljon enemmän kuin yhden oleskelupäivän aikana. Toivottavasti viihdyitte matkassa :) Lisää taas seuraavalla kerralla.

Mukavia hellepäiviä toivotellen!

perjantai 1. heinäkuuta 2011

Juhannus ja saunaeteisen uusi ilme :)


Kirjoitus tulee nyt vähän myöhässä, Juhannus kun oli jo viime viikonloppuna, mutta parempi myöhään kuin milloinkaan :) Olimme ostaneet teltan ja uudet makuupussit, tarkoituksena yöpyä tontilla ja näin myös ainaisilta edes taas ajeluilta säästyttiin. Teltta löysi paikkansa saunan edustalta, kaikki kun tapahtuu nykyään rannassa olevan vanhan saunan ympärillä.


Olin suunnitellut jo pitkään saunaeteisen uutta ilmettä, sieltä kun puuttui kunnon naulakko pyyhkeille ja muutenkin eteinen oli suorittanut enemmänkin varaston virkaa kuin saunaeteisen virkaa. Joten ensimmäisenä toin ihan kaiken tavaran eteisestä ulos. Nyt jälkikäteen harmittaa etten ottanut kuvaa eteisestä ennen kuin aloin tyhjentämäänn sitä :)


Kuten huomaa tavaraa pieneen eteiseen on mahtunut yllättävän paljon, mutta loppujen lopuksi saunaeteinen oli vihdoin tyhjä :) Hyllyt ja lattiat putsattua uuden ilmeen luominen sai alkaa....



Saunaeteiseen suunniteltu vanha tuvan penkki, jonka jalat olen maalannut jo vuosia sitten, sai nyt myös uuden vaalean harmaan sävyn istuinosaansa :)



Penkin kuivuessa jatkoimme saunaeteisen uudelleen järjestelyä.... Porasimme uudet naulakot hirsiin, järjestimme kaiken irtotavaran muovisiin säilytyslaatikoihin ja tunnelmaa luomaan naulasin peilin kaveriksi myös muutaman kynttelikön seinälle...



Saimme jo paljon aikaiseksi päivän aikana, mutta jottei oleilu mökillä olisi pelkkää työntekoa niin päätimme jättää loput työt seuraavaan päivään ja lähteä hakemaan johtovettä saunan lämmitystä varten kylän yhteisestä vesihanasta...


Saunoimme rauhassa reilut kaksi tuntia. Löylyt ovat uskomattoman pehmeitä tässä paappani vanhassa hirsisaunassa. Merivettä käytimme pesuvetenä, mutta makeaa vettä heitimme kiukaalle, näin estetään kiukaan ennen aikainen ruostuminen. Saunomisen jälkeen saimme nauttia taas melkoisesta luonnon itse luomasta taideteoksesta erilaisine sävyineen..



Puolen yön maissa niin meri kuin luontokin hiljeni ja niin myös mekin päätimme painaa päämme tyynyihin. Uskomattoman hiljaista ja rauhallista. Tuota pikaa nukahdimme syvään uneen!